top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

Zaden oogsten

Bijgewerkt op: 20 aug. 2020Terwijl we momenteel in overvloed oogsten op de samentuin, kijken we ook al vooruit naar komend moestuin jaar. En dat betekend: zaden oogsten! We starten met de tomaten, waar we een 40-tal rassen van hebben staan op de tuin. Ik bracht deze week al 17 netjes gelabelde tomaten mee naar huis, volgende week hopelijk de overige.


Zelf zaden oogsten heeft eigenlijk enkel voordelen, maar het zorgt natuurlijk wel voor extra werk tijdens de drukke oogstperiode. Daar krijg je wel wat voor terug. Je weet waar je zaad vandaag komt, want je hebt het tenslotte zelf geoogst en kan op die manier ook de mooiste vruchten selecteren. Je hoeft geen zaad te kopen, kosten bespaard ;-). Van sommige, meer zeldzame rassen is zaad soms moeilijk online te vinden, hier leg je dus zeker best een voorraadje van aan. En tot slot het grootste voordeel: de natuur geeft altijd in overvloed. Je kan dus genoeg zaad oogsten voor jezelf, om te ruilen met anderen of om weg te geven. Een overschot aan zaden kan je ook altijd geven aan je lokale zadenbib, zo kan je meer mensen bereiken en werken we samen aan diversiteit.Voor nu is het bureau omgetoverd tot de zadendroogplek. Telewerken zal een tijdje aan de keukentafel moeten. Ik zet nog even mijn werkwijze op een rijtje:

- Zaadjes uit de tomaat halen en afspoelen in een zeefje. Ik wrijf de zaadjes goed door de zeef zodat het glibberige omhulsel wordt weggewassen.

- Zaadjes uitspreiden op een doekje of velletje keukenpapier en duidelijk het ras vermelden. Zo eindig je niet met heel veel naamloze zaadjes!

- Doekje op een goed verluchte plaats leggen tot de zaadjes droog zijn.

- Nadien de zaadjes in een bewaarzakje steken (ik kocht zadenzakjes bij Ava papierwaren). Ik ben zeker geen expert in het oogsten van zaden, maar al doende leert men.


De eerste zaadjes verdwijnen hier morgen in zakjes, klaar voor een reis naar Frankrijk. De plannen voor een zadenruilbib borrelen al in mijn hoofd, maar eerst de rest van de oogst verwerken.

26 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Genieten

2024

1 Comment


unjardinvert
unjardinvert
Aug 20, 2020

Op het internet kwam ik dit filmpje nog tegen waarbij de zaden eerst gefermenteerd worden. Interessant en het proberen waard!Like
bottom of page