top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

Verlangen naar waterWanneer je mij 6 maanden geleden had gevraagd wat ik in Frankrijk voornamelijk zou gaan doen, had ik nooit geantwoord 'water geven'. Toch is dat waar we al enige tijd onze dagen met vullen, zelfs het bloggen komt erdoor in gedrang, want net als water geven, gebeurt het bloggen meestal 's avonds. De laatste regenbui kan ik mij niet meer herinneren. Al stond ik er toen ook niet bij stil dat het de laatste regenbui in lange tijd ging zijn. We hadden ons nochtans voorbereid, dachten we. Met de permacultuurprincipes in ons achterhoofd proberen we zoveel mogelijk water op te slaan of het op zijn minst te vertragen voordat het ons terrein verlaat. We vangen regenwater op in grote tonnen, tot 4000l kunnen we verzamelen en binnenkort zelfs 6000l. Als het nog een keertje regent, zijn we voorbereid :-). Op de planning staat ook nog de aanleg van een poel, waar water kan worden opgeslagen en het traag de grond insijpelt. De poel zorgt ook voor een drinkplek voor dieren en insecten en dat is nodig. Alhoewel we een vijver(tje) aan de overkant van de straat hebben, merk ik dat veel insecten op zoek zijn naar water. Bij het watergeven komen er steeds insecten hun dorst lessen. Helaas moet de poel nog gegraven worden, de insecten moeten het nog even doen met een badje met water en waterplantjes.


Het succesvolste wapen tegen de droogte is mulch, het afdekken van de bodem met organisch materiaal. De bodem droogt minder snel uit, het materiaal verteert en geeft zo voeding aan de bodem en het omliggende gras wordt afgedekt van licht waardoor de nieuwe aanplant meer kans krijgt. Na een droge dag is het onder de mulchlaag nog vochtig en gevoelig frisser dan op de blote aarde. We voeren dus bijna niets af naar het containerpark, alle organisch materiaal krijgt een nieuwe functie op het terrein. Enkel wilde bramen hebben we afgevoerd, totaal onnodig eigenlijk want ze hadden een goede plek kunnen krijgen in een takkenwal om zo te dienen als nest- en schuilplaats. Maar we hadden wel heel veel snoeiafval van bramen en nog geen plekje voor een takkenwal. Niet alles kan direct perfect gaan, ik ben er zeker van dat we nog voldoende kansen gaan hebben om die takkenwal aan te leggen want de bramen schieten alweer de hoogte in.


De aanhoudende droogte is iets om ons zorgen over te maken, zeker nu deze periodes frequenter voorkomen en lang aanhouden. Maar het is ook een beetje genieten, heerlijk lange dagen, warme avonden, zwempartijtjes,... We wanen ons in het zuiden nog voor de zomer echt begonnen is.Ondertussen aten we al de eerste radijsjes en erwtjes uit de tuin! Alhoewel de oogst uit de moestuin trager op gang komt dan ik had gehoopt, genieten we van alles wat we kunnen oogsten, ook al zijn het soms maar kleine beetjes. De tomaten en andere warmteliefhebbers zijn gelukkig goed van start gegaan. Als het huidige weer een voorproefje van de zomer is, dan voorspel ik een zomer van overvloed.


87 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Genieten

2024

3 Comments


vera.degens
May 21, 2022

Na zonneschijn komt er altijd regen. Nog een beetje geduld.


Like

marcuse
marcuse
May 21, 2022

Hopelijk een van de dagen de tonnen terug gevuld ....

Like

marcuse
marcuse
May 21, 2022


Like
bottom of page