top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

Uitdaging


Vorige week gingen we van bijna 20 graden naar -6 en 20 centimeter sneeuw. Alle buiten- en moestuinwerken hielden op en werden vervangen door gezellig binnenzitten met thee, een boek en voorzaaien. Ik zaaide al komkommers en augurken, veel bloemen, kruiden, bietjes, kool en nog meer, tot alle zaaibakken vol waren. Naast twee slaapkamers en een rommelkamer, hebben we nu ook officieel een plantjeskamer :-).


Vandaag is de dooi ingezet, gelukkig, want die allesomvattende grijsheid die sneeuw kan brengen, werden we beu. Of de plantjes in de moestuin het overleefd hebben, moet nog blijken. Alle plantjes konden tegen wat vorst, maar 'wat vorst' is niet hetzelfde als 4 dagen begraven onder de sneeuw. Voor de zekerheid zaaide ik alles wat al geplant was opnieuw. We hadden beter die enkele planten in de moestuin onder een tunneltje gezet zodat ze beschermd waren, maar voor wat smeltende sneeuw leek ons dat niet nodig, dat hadden we lichtelijk verkeerd ingeschat. De vorstgevoelige plantjes stonden gelukkig lekker binnen. Ik liet me, als bij wonder, niet verleiden tijdens de warme dagen om ze al buiten te zetten. Om de risico's te beperken, brachten we elke avond alle babyplantjes uit de serre naar de schuur om niet te bevriezen. Best een werk, baggerend door de sneeuw, maar alles lijkt het overleefd te hebben dus het was de moeite waard. Af en toe waagden we ons zelfs buiten voor een frisse neus en een inspectieronde.


De sneeuw leverde wel mooie taferelen op. Zo zag de rozemarijn er deze ochtend betoverend uit, ingepakt in een blokje ijs:

En lijkt de Sleedoornbloesem de vorst te hebben overleefd:


Helaas lijkt de lente nog niet direct terug te beginnen en krijgen we vanaf morgen regen. Ik kijk al vol op uit naar half mei, wanneer de ijsheiligen gepasseerd zijn en daarmee ook de kans op (nacht)vorst. Dat lijkt laat, maar zelfs vorig jaar in België heeft het enkele dagen voor ijsheiligen nog gevroren. Iedereen die ongeduldig was en tomaten, komkommers of andere warmteminnende planten al buiten had gezet, was zijn plantjes kwijt. Geduld is een belangrijke eigenschap bij het tuinieren zo blijkt.
58 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Genieten

Op stap

2 Comments


vera.degens
Apr 06, 2022

🌺Sneeuw,regen ,wolken! We snakken naar de lente en naar jullie🌷

Like
marcuse
marcuse
Apr 06, 2022
Replying to

Metoo....

Like
bottom of page