top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

Start


Start van een nieuwe dag, een nieuw moestuin seizoen en ook wel een beetje van een nieuw leven. Maar laten we het niet te groots zien, focus op de kleine dingen want anders kan het overweldigend zijn. We wilden hier een ander levensritme aannemen, weg uit de 'ratrace', maar momenteel werken we tegen een deadline. De meegebrachte boompjes moeten nu geplant worden, de start van de moestuin moet nu en de omheining voor de pony moet nu geplaatst worden. Veel nu voor twee paar handen waarvan één gebonden aan een baby'tje. Het voel dus nog niet als ontsnappen en het rustig aan doen hoort er nog niet bij.


Buiten de moetjes om, zijn er ook onvoorziene zaken. Zo ging de wasmachine stuk, lastig met wasbare luiers. Nieuwe elektrische toestellen kopen zorgt altijd voor stress. Er is te veel keuze en alle apparaten hebben veel toeters en bellen die in mijn ogen alleen maar kapot kunnen gaan. Ik zit bijvoorbeeld niet te wachten op een wasmachine met wifi aansluiting en bijhorende app. In het verleden kozen we hierdoor voor geen eigen machine te hebben, maar alles te wassen in de wasserette. Die was toen enkele huizen verder, hier ligt dat moeilijker. De plaatselijke supermarkt heeft wel enkele machines staan op de parking, maar die zijn natuurlijk juist nu buiten gebruik. En dus gooien we het over een andere boeg, we gaan wassen met de hand. Gewoon in twee teiltjes en op man(vrouw)kracht. Met de zomer in aantocht lijkt me dat haalbaar en zelfs rustgevend. Met een teiltje in de zon, tekeer gaan op de was. Voor de koude was kunnen we zelfs regenwater gebruiken. Ik las trouwens dat zon een goed bleekmiddel is voor witte was, ik verheug me al op frisse, witte lakens in het zonlicht. In de winter weet ik niet hoe haalbaar ons handwasavontuur is, maar die is gelukkig nog ver weg. In hele delen van de wereld is wassen met de hand nog de normale gang van zaken, dus zal het ons ook wel lukken.


Als afsluiter spotte ik al de eerste Paardenbloem in de wei. Door velen afgedaan als onkruid, maar voor veel insecten een belangrijke bron van stuifmeel en nectar in het vroege voorjaar. Wanneer bijen terug actief worden na de winter hebben ze namelijk grote honger, laat deze bloemen dus zeker staan ondanks hun mindere imago.73 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goud

2 則留言


vera.degens
2022年2月09日

oei, geen wasmachine meer. Hopelijk lukt het met de hand.

按讚

marcuse
marcuse
2022年2月09日

Ai ai, stukken en brokken, nooit leuk. Nog even en er komen 2 handen bij voor het wassen en plassen, planten, enz...

按讚
bottom of page