top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

Foto van schrijverunjardinvert

Goud



We maakten voor het eerst zelf compost en daar ben ik best trots op. Voor een no-dig moestuin heb je veel compost nodig, op elk moestuinbed komt zo'n 15cm. Compost creëren kan lang duren, dus wilden we in eerste instantie aankopen. De hoeveelheid die we nodig hebben, waren wel erg veel zakjes van het tuincentrum, en zo'n grote bult op de oprit daar keek ik ook tegenop. Dus deed ik iets wat ik nooit gedacht had te gaan doen. Na jaren van bedenken hoe we zelf al die paardenmest moesten kwijt geraken, zijn we een aanhangwagentje mest gaan halen in de buurt. We hebben natuurlijk mest van de pony, maar op dat moment nog niet voldoende om te gaan composteren. Op drie weken gingen we van dit


naar dit


En dat door middel van heet composteren of de methode van Berkeley. Deze methode is arbeidsintensief, maar dat hadden we ervoor over en het geeft voldoening, zo’n dampende hoop om scheppen. Daarbovenop zorgt heet composteren dat pathogenen worden gedood en onkruidzaden worden vernietigd. Enkel maar voordelen en fitness erbovenop :-).


We begonnen met een kubieke meter paardenmest, waar ook wat stro en houtkrullen in zaten, en we enkele liters water aan toe voegden. Paardenmest is redelijk droog en de composteringsbeestjes houden van een vochtige omgeving. Na de hoop 4 dagen te laten rusten, zetten we deze om de dag om voor 14 dagen. Zo komt er steeds opnieuw zuurstof in de hoop en wordt alles goed door elkaar gehusseld. De temperatuur blijft de gehele tijd rond de 55°C. Nadien wordt de hoop nog een week met rust gelaten en dan is hij klaar voor gebruik! Over de koolstof/stikstof verhouding hoefden we ons geen zorgen te maken, paardenmest bevat van zichzelf een ideale verhouding om te composteren. De eerste hoop kan vandaag op de moestuin en we scheppen duchtig verder zodat over een aantal weken alle moestuinbedden gevuld zijn.


De blog begon met een foto van een bloeiende wilg, een echte stuifmeel en nectar leverancier in deze periode. Op zonnige dagen gonst het van bijen en hommels, die zich komen bevoorraden. Heerlijk die eerste lentedagen en het gezoem van bijen en hommels. En het is niet enkel de wilg die in bloei komt, overal schieten bloemen uit de grond. Om af te sluiten nog een foto van de wilde Narcissen die overal te voorschijn komen op het veld als kleine cadeautjes.

Ps: Je kan un jardin vert nu ook volgen op Instagram: KLIK :-)

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page