top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

Impuls plantgoedIedereen valt er wel eens aan ten prooi, impulsaankopen. Zaken die je op het moment echt niet kan laten liggen, maar waarvan je later denkt 'Goh, had ik dit echt nu nodig?'. Een paar weken geleden was het openweekend bij Ecoflora, een plantenkwekerij gericht op de ecologische tuin. Waar ik in een standaard tuincentrum meestal van wal steek over het overmatig gebruik van pesticiden tegen wie wil luisteren, en als gevolg zonder iets terug naar buiten wandel, nam nu een gevoel van enthousiasme de overhand. Al die voedselbos planten, waar ik enkel nog maar over gelezen had, stonden klaar om zich te verplaatsen naar mijn winkelkarretje. Argumenten als het ontwerp is nog niet klaar en hoe gaan we de planten stockeren, werden volledig genegeerd en daar gingen de eerste planten richting karretje.


En zo eindigde ik uiteindelijk met een Russische Pruim, een redelijk nieuwe hybride soort met heerlijk grote vruchten van de Japanse pruim, en de winterhardheid en ziektebestendigheid van Russische pruimen. Op een workshop die ik volgde werd er zo enthousiast over gepraat, dat ik deze niet kon laten staan. Verder nog een Vijg 'Hardy Chicago' (ook een ras dat ik had opgevangen op een workshop), van elk geslacht één Kiwibes, een Appelbes en een klimroos voor aan de voorgevel (omdat ik die zo mooi vind). Ik kocht enkele plantjes Steentijm voor onder de vijg te zetten, de Tijm rook zo lekker dat hij onweerstaanbaar was en dat vonden duidelijk ook de vele bijen die er nog op zaten op de kwekerij. En alhoewel ik ooit al schreef mij niet aan aardbeien te gaan wagen, verdwenen toch ook enkele aardbeienplantjes in de kar. Er hing namelijk nog een aardbei aan en die was te lekker om te negeren.Gelukkig vertrok mijn geliefde wederhelft nog voor enkele dagen naar Frankrijk en met de nodige instructies hebben alle planten een plekje gevonden. Nu kunnen we enkel maar hopen dat ze aanslaan en de winter overleven.


Bovenaan de pagina een foto van de prachtige Jalapeno purple, die deze zomer kleurde van aubergine paars, over zwart, naar een prachtig diep rood. De enigste van chili planten waarvan ik, door de kleur, het ras zeker weet. Voor de andere ging het helaas weer mis met het labelen, volgend jaar beter. De chili's werden ondertussen , met een tussenstop in de pan, allemaal in potjes ondergebracht.

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Genieten

2024

Comments


bottom of page