top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

Herfst


De herfst is nu echt ingetreden, courgette- en tomatenplanten werden geveld door koude en regen, en verhuisden ondertussen naar de composthoop. We eten nog wel uit de tuin: spinazie, warmoes, salade en koriander staan te blinken in de serre. Al zijn we niet de enigste die smullen: alle Chinese kooltjes verdwenen voor we konden proeven en ook van de spinazie wordt enthousiast geproefd. Gek genoeg blijft de koriander onaangeraakt, net zoals bij mensen ben je liefhebber of niet blijkbaar. Waar koriander in de zomer steeds doorschiet en ik het meer plant als insectenlokker en voor het zaad, blijft deze sappig en groen, een succeservaring om te onthouden.


In gedachten zit ik al dikwijls in het volgende moestuinjaar: nieuwe soorten om te planten, de indeling, fouten van dit jaar waar we van geleerd hebben, uitbreiding om nog meer zelfvoorzienend te worden. We hebben zeker niet geklaagd dit jaar en ik ben best trots op ons eerste jaar, maar ik sta ook wel te popelen om het volgend jaar beter te doen, met nieuwe inzichten en meer kennis van de omgeving. Wat we zeker niet gaan vergeten: Physalis doet het niet goed in een pot, we willen meer pompoenen en Amarant is vooral voor de sier want een rotwerk om te oogsten. Ik zou nog wel even kunnen doorgaan, want ik leerde bijzonder veel dit jaar: alles zelf doen is toch anders dan samen doen, zoals voordien. Maar ik leerde ook dat alles doen zoals je zelf wilt, ook wel eenzamer is. Niemand om samen te mopperen op onkruid, of de teleurstelling te delen wanneer de nieuwe plantjes werden opgegeten tijdens hun eerste nacht buiten. Gelukkig leren we hier ook mensen kennen met dezelfde interesses en kunnen we ervaringen uitwisselen.


Het volgende moestuinjaar beginnen we met een grote uitdaging, ons tweede wondertje is gepland samen met de start van het moestuinseizoen. Afwachten dus hoe het voorzaaien en opkweken zal lukken. Gelukkig worden er ook veel plantjes verkocht op lokale marktjes en kunnen we dus zonder probleem ook wat later instappen.Met de komst van de herfst is ook het plantseizoen weer begonnen! We gingen het rustig aandoen met planten dit jaar, maar helemaal niets planten konden we niet over ons hart krijgen, en dus bestelden we dertig meter haag. De buurman kwam vragen of de oorlog was uitgebroken en we ons aan het ingraven waren. Gelukkig niet, maar voorbereiding is alles. Morgen gaan eindelijk de planten erin en kan de slotgracht dicht. We kozen voor haag met fruit, bessen en heel veel bloemen voor bijen. Ik ben benieuwd :-)! Met aanhangwagen gingen we op weg naar de bomenkwekerij, maar al die kleine, baby boompjes konden gewoon in de auto. Het zal dus nog even duren voor we een noemenswaardige haag hebben, maar het voordeel is dat jonge boompjes meer kans hebben om uit te groeien tot volwassen plant. Waar we voorheen regelmatig planten uit België of Nederland met de post lieten komen, gingen we dit plantgoed ophalen bij een kwekerij in de buurt. De planten zijn dus gewend aan de weersomstandigheden en de grondsoort uit deze regio. Het is bovendien een permacultuur kwekerij, dus ik heb alle vertrouwen in de slaagkans van de haag.


Het dalen van de temperaturen zorgt regelmatig voor prachtige vergezichten: een laagje sneeuw, bevroren randjes aan de planten, laaghangende sluierwolken tussen de heuvels en mooie zonsopgangen. We werden verwend, al hebben we ook grijze dagen waar we niet verder zien dan ons eigen terrein.79 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Genieten

2024

2 comentários


Annemie Claus
Annemie Claus
12 de fev. de 2023

Wat een mooie foto's en wat een prachtig project! Proficiat.

Curtir

vera.degens
16 de dez. de 2022

Wat een mooie zonsopgangen. Bijna winter. En ook die heeft mooie kleuren. Als ze je wil zien🍂🍁✨

Curtir
bottom of page