top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

GenietenSoms zijn er van die periodes dat alles meezit. Via Workaway kregen we een week hele fijne hulp en is het plafond van de zolder eindelijk zo goed als klaar. We bleven het uitstellen als minder belangrijk, maar de aanblik van de zolder werd er niet vrolijker om. En dus, mede door het slechte weer, werd dit de ideale klus. De zolder ziet er nu helemaal fris uit en toont direct weer potentieel. Buiten het klussen om, hadden we fijne (Franse) gesprekken en genoten we toch ook een beetje van het buiten zijn, al was dat vooral in de regen. Tot hiertoe hadden we steeds leuke ontmoetingen via Workaway, met enthousiaste jonge mensen die geïnteresseerd zijn in ons project. Op naar een volgende ontmoeting eind deze maand, want dan ontvangen alweer een nieuwe gast.Zoals alle jaren zaaide ik tomaten in de eerste helft van maart, alleen groeide ze niet zo goed als normaal. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar de rouwvliegjes hebben in ieder geval niet geholpen. Gelukkig kon ik plantjes overnemen van de plek waar mijn liefde voor het moestuinieren is ontstaan. Samenboerderij Haegevelde had meer plantjes dan plek en dus komen er wat naar Frankrijk. Want een moestuinseizoen zonder tomaten, dat zou niet kunnen. Zo slecht dat de tomaten het deden, zo goed doen de pepers het. Ze stonden nochtans samen. Gelukkig, want we zijn door onze voorraad opgelegde jalapeño's heen en ze worden gemist. In de tuin lijkt alles later dit jaar, door het aanhoudende slechte weer voelde het niet goed om al te zaaien en ook de natuur lijkt een stapje terug te hebben gezet. Ervaring heeft me ondertussen geleerd dat ondanks ik het dikwijls niet kan laten om vroeg te zaaien, de laat gezaaide planten sneller groeien en de eerst gezaaide snel inhalen.


Zelf ging ik vooral in de tuin aan de slag. Terwijl de kinderen aan het spelen waren, maakte ik borders onkruidvrij, verwijderde prikkende bramen en hekwerk en plantte heel veel bloemen. Onze tuin ziet er al een stuk gezelliger uit, met de nieuwe ingang voor de moestuin als kers op de taart. Ik kan niet wachten tot de nieuwe beplanting gaat groeien.Voor een aantal nieuw geplante boompjes is het nog even bang afwachten. Hun prille, jonge blaadjes hebben erg geleden van de late vorst. Vooral de ajuinsoepboom en de Szechuanpeper zien er niet goed uit. Hopelijk komen ze erbovenop, ik was zo blij om ze toe te kunnen voegen aan het voedselbos. We deden ons best om zoveel mogelijk planten te beschermen, maar dat bleek niet voldoende. We hadden onderschat hoeveel schade die jonge blaadjes zouden oplopen, en hadden vooral oog voor planten die niet tegen vorst kunnen en bloesems. Les geleerd voor volgende keer. Ik las dat veel planten die populair zijn voor voedselbossen uit landklimaat komen. Ze kunnen heel goed tegen vorst, maar juist slecht tegen late lentevorst. In een landklimaat komt het warme weer met een aan-uitknop en de planten zijn dus niet gewend aan vorst na een warmere periode zoals wij die wel kennen.


We genoten de voorbije maand ook enorm van het gezelschap van vrienden en familie, nu de kinderen iets groter worden, lijkt daar terug meer plaats voor te komen. Niet enkel vrienden uit België, ook hier maken we nieuwe vrienden. Zo lijkt alles, ondanks hier en daar een tegenslag, in de plooi te vallen ❤️ Als afsluiter de tuin van het vakantiehuisje, die zelfs op een regenachtige dag de show steelt met bloemenpracht.50 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

2024

Mei

1 Comment


vera.degens
5 dagen geleden

wat is het voorjaar mmoi!😍

Like
bottom of page