top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

Broederschap



De eerste bomen werden geplant, als je goed kijkt, kan je ze bijna zien vanuit het keukenraam. Ze hebben dus nog wel wat groeien te doen en ogen een beetje zielig zo eenzaam in het veld. In permacultuur houden we niet van eenzame elementen, dus willen we voor elke boom een gilde voorzien. Nee, niet zo'n beroepsgroep uit de geschiedenislessen. Alhoewel? Google definieert een gilde als een middeleeuws broederschap, een permacultuurgilde is eigenlijk een broederschap tussen planten, een soort samen staan we sterk.


In een gilde worden verschillende planten samen geplaatst om elkaar te ondersteunen, meestal rond één centrale plant, bijvoorbeeld een fruitboom. Elke gilde vervult verschillende functies, één plant kan meerdere functies hebben, en verschillende planten kunnen in eenzelfde functie voorzien. Veel onderlinge verbanden tussen de planten zorgen voor een stabiele gilde. Zo kan de gilde verder floreren wanneer één van de planten wegvalt. Functies zijn onder meer het aantrekken van bestuivers, het weren van ziekten en schadelijke insecten, het aanleveren van voedingstoffen en zorgen voor organisch materiaal.


Tot zover de theorie, in praktijk zijn er wel heel veel planten om uit te kiezen en factoren om rekening met te houden. Het koste wat tijd en opzoekwerk, maar de eerste gilde, die voor de perzikboom, is een feit. Hypothetisch dan, want de planten zijn nog maar net besteld. De nummer één plant voor in bijna elke gilde is smeerwortel (Symphytum officinale), hij wortelt diep en brengt daardoor mineralen naar de oppervlakte, hij produceert veel blad waardoor hij veel organisch materiaal kan toevoegen aan de bodem en zijn paarse bloempjes zijn geliefd bij bestuivers. Een echte permacultuur-superplant, bij wijze van spreken. Smeerwortel kan wel gaan woekeren, maar met al die goede eigenschappen zou dat bijna een pluspunt worden. Er bestaat trouwens ook een variant die niet woekert, de Russische smeerwortel. Ik hoop stiekem dat de woekerende variant de strijd aangaat met de braamstruiken die we moeilijk in toom krijgen.


Voor zijn schimmelwerende werking werd er (bies)look toegevoegd aan de gilde, namelijk Allium schoenoprasum en Allium hookeri. Alliums zijn niet enkel schimmelwerend, ze krijgen ook mooie bloemen waar insecten dol op zijn. Om de bodem bedekt te houden werden bosaardbeitjes (Fragaria vesca) gekozen, die ook lekkere, kleine vruchtjes geven. Als laatste koos ik voor Zilverbes om stikstof in de bodem te binden en rabarber om het geheel te voorzien van mulch. Nu maar hopen dat de planten het een beetje met elkaar kunnen vinden.


Toen alle planten voor de gilde in het winkelmandje zaten, ging ik toch nog even los. Onder het mom van het meeste uit de verzendingskosten halen voegde ik nog een resem kruiden toe, een vlier en een kruisbes. Alles komt met de post dus hopelijk behandelt de postman ze met liefde en komen ze heelhuids aan.


Om af te sluiten, vol trots, nog een foto van de babyplantjes. Flink groeiend en wachtend op een plekje in de moestuin. De lente mag beginnen!





66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page