top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

2024Het nieuwe jaar is gestart, de dagen worden terug langer en af en toe voel je de lente al (met een beetje goede wil), dat betekent vooruit kijken naar het nieuwe seizoen: in de moestuin en het voedselbos, voor het vakantiehuisje en voor nieuw groeiende plannen in mijn hoofd (die ik nog even voor mezelf hou, moeilijke opgave voor een flapuit). Volgende week duiken de temperaturen overdag onder nul, toch wordt het tijd om trage groeiers te gaan voorzaaien of stekken. Ik wil dit jaar proberen zelf zoete aardappelplantjes te kweken door stekjes uit een zoete aardappel te laten groeien. Vroeg starten en warmte blijken kernwoorden hiervoor. We kochten alvast extra cementkuipen om ze na de ijsheiligen uit te planten, hopelijk zijn we de woelratten zo een stapje voor. En als het helemaal mislukt met het kweken van die plantjes kunnen er gelukkig nog plantjes gekocht worden. Lang geleden kochten we voor onze allereerste moestuin, een vierkante meter bak op een terras, een zoet aardappelplantje, impulsief in een tuincentrum. Ik plantte het in een minuscuul hangpotje, zonder na te denken waar de aardappels dan moesten groeien. De teleurstelling toen bleek dat het niets werd, heeft ons gelukkig niet tegengehouden om verder te gaan met het moestuinieren. Ik denk dat we zowat elke beginnersfout hebben gemaakt die er is, maar al doende leert men. En kijk nu: we maken nog steeds veel fouten, en zo leren we nog elke dag, dat is misschien wel het leukste aan tuinieren. Basisfout één: te vroeg beginnen met zaaien, die kriebelende vingers moeten we echt nog een tijdje onder controle houden.
Ondertussen eten we niet alleen uit eigen tuin, maar drinken we ook af en toe een glaasje uit de tuin. We bottelden begin december de vruchtenwijn van vlierbessen en bramen, de cider en sleedoornlikeurtjes. De vruchtenwijn is echt heerlijk, die maken we dit jaar zeker opnieuw. Het recept van de wijn kwam van deze site, het voelt alleen maar eerlijk deze te vermelden. De cider is lekker, maar mist de bruis waar ik op hoopte (misschien moet die nog komen). De likeurtjes vind ik mwah, dan geniet ik meer van de sleedoornsiroop die ik maakte met het teveel aan bessen, die is heerlijk bij yoghurt of een ijsje.


Op de planning voor dit jaar: verbouwen in huis en het uitbreiden van de bijenstand. Over een maand staat het hele huis hier op zijn kop. We beginnen met verbouwen aan de benedenverdieping. Het voelt wel als een uitdaging, niet alleen het verbouwen zelf, maar vooral de organisatie met twee kleine kinderen. Hopelijk krijgen we mooi weer en kunnen we veel buitenspelen tijdens de werken!


Het uitbreiden van het aantal bijenkasten stond vorig jaar al op de planning, maar door wat pech en tijdstekort is dat niet gelukt. Dit jaar krijgen we een klein stukje land ter beschikking wat perfect zou zijn voor de bijen dus kunnen we hopelijk ook met de uitbreiding aan de slag. Wanneer dromen mij voorbij razen, blijven we de komende jaren rustig uitbreiden zodat verkoop van honing mee bij ons project gaat horen 💚.
Voor af te sluiten een foto van tijdens de kerstwandeling, zo'n dag dat je de lente bijna kon voelen. Op naar een prachtig 2024!


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Genieten

Mei

Comentários


bottom of page