top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

VoorraadAlhoewel het nog augustus is en we nog allerlei zomerse heerlijkheden oogsten uit de tuin, is de herfst al voelbaar. De ochtenden zijn fris en vochtig, sommige zomerplanten hebben hun beste tijd gehad en de eenjarige bloemen komen in zaad. De zomer was heerlijk, maar ook heel warm en droog, te droog dat was zeker. Ik kijk eigenlijk wel uit naar herfstige avonden aan de houtkachel met een dampend drankje, plannen makend voor het komende voorjaar. Die avonden vol inspiratie hebben we eigenlijk hard nodig: met de verbouwing op de planning, een nieuw stuk voedselbos dat we willen aanplanten en uitbreiding van de moestuin. We hebben het soms zo druk met alle kleine karweien en onderhoud dat ons hoofd te vol zit voor na te denken over het grote plaatje, dringend tijd dus voor slechter weer en binnentijd.

Momenteel werken we volop aan de wintervoorraad: we oogsten kilo's bramen voor confituur, coulis en taart, maken tomatensaus, komkommers in zoetzuur en zijn creatief met courgettes. De voorraadkast geraakt stilletjes aan vol, terwijl we ook nog uit de tuin eten. Niet dat we de winter gaan kunnen overleven op eigen voorraad, maar we leerden dit eerste jaar veel zodat het hopelijk de komende jaren wel lukt. Zo willen we volgend jaar meer tomaten want we eten graag (en veel) tomatensaus, meer augurken (want zelf ingemaakte augurken zijn heerlijk) en meer pompoenen (want pompoensoep is zo lekker vullend in de winter). Buiten voorraad willen we ook graag vers kunnen eten uit de tuin in de herfst (en de winter?), dus zaaiden we sla, bietjes, spinazie en warmoes voor binnenkort. Als de winter zacht is, kunnen deze gewassen ook in de winter overleven, ze kunnen wel een graadje vorst overleven. Het wordt natuurlijk afwachten, onze eerste echte winter hier.


Er kwamen ook weer nieuwe planten met de post (jeej :-) ). Ik nam me voor geen aardbeien te telen, ik vond ze te veel gedoe en te kwetsbaar terwijl er keuze te over is aan lekkere bessen. Maar toen werd het juni en was ik jaloers op andere hun aardbeien oogst. Ik ging dus overstag en 50 aardbeienplantjes staan te wachten om gepland te worden. Volgend jaar hebben wij ook heerlijke aardbeien uit eigen tuin. Dit jaar hadden we nog niet veel fruit uit de tuin, al onze struiken en bomen zijn net geplant en de droogte maakte het niet makkelijk voor hen. Maar we leerden al veel lieve mensen uit de buurt kennen, met wel een overvloed van fruit in hun tuin. We mochten al bessen, bramen, appels, peren en pruimen gaan oogsten, wat een plezier. Voor het komende jaar hebben we zeker voldoende confituur, moes en fruittaartvulling! Hopelijk hebben wij binnenkort ook overvloed om te delen.54 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Genieten

Op stap

1 Comment


vera.degens
Sep 02, 2022

😍wat een mooie foto van jullie hoogzomertuin!

Like
bottom of page