top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

SneeuwpretAl enkele dagen ziet alles wit en dat levert mooie uitzichten op. Het is elke ochtend weer spannend wanneer de luikjes opengaan: is er nog meer sneeuw gevallen? Gaan we nog weg kunnen? Tot hier toe vonden we onze eerste winter vrij mild met aangename temperaturen en veel zonnige dagen. Maar nu dus niet meer: het is koud met ijzige wind, er ligt wel zeker twintig centimeter sneeuw en dat blijft nog zo voor de rest van de week. De eerste dagen was het genieten van de witte pracht. Een sneeuwman maken, een wandeling in de buurt en sleeën in de tuin. Elk jaar probeer ik van de winter te houden zoals van de andere seizoenen, met de warme gezelligheid binnen (denk aan de geur van versgebakken koekjes, achtergrond muziek en de houtkachel die brandt) afgewisseld met buitenactiviteiten lekker ingepakt waardoor niemand last heeft van de koude. En dat lukt ook, maar eigenlijk is het dan nog maar herfst en moet de winter nog beginnen. Er blijft altijd nog een hele periode winter over wanneer ik er alweer klaar met ben. De echte aard van winter komt dan boven: ploeteren in blubber en sneeuw, bevroren drinkbakken en korte dagen zonder zon. Het klinkt nu wel heel hard als winterblues, maar afzien in de winter zorgt er ook voor dat we extra genieten van die eerste dagen met een lentegevoel, die we in februari en maart toch al echt kunnen hebben.

Een wandeling door de tuin helpt altijd bij het fantaseren over de lente. Ik zag dat bijna alle bomen nieuwe knoppen hebben en dus de droge zomer van vorig jaar overleefd hebben en ook de rabarber kwam al boven de grond piepen. Van de 5 rabarberplanten die vorig jaar geplant zijn geweest, heeft maar één het gehaald volgens mij. Rabarberwortel is blijkbaar in trek bij woelmuizen of een ander wortelgek dier. De rabarber was ook niet het enigste dat sneuvelde in de herfst: ook verschillende warmoesplanten en aardbeienplantjes werden van hun wortelgestel ontdaan. Wanneer de nieuwe moestuinplanten en rababerplanten de grond in gaan, moeten we daar nog een afschrikker voor bedenken. We geven ons niet zomaar gewonnen! We merken wel al het voordeel van plantengildes, waar verschillende planten elkaar ondersteunen en beschermen. De rabarberplant in een gilde is de enigste die het met zekerheid heeft overleefd, al kan dat natuurlijk toeval zijn. Voor nu blijft het nog even bij fantaseren over het werken in de tuin, maar dat is niet erg want het is nog alle hens aan dek in de vakantiewoning. Die gaat er gelukkig steeds meer klaar uitzien en dat geeft voldoening. Ik denk dat we nog nooit zo'n helemaal af huis hebben gehad :-).


84 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Genieten

Op stap

2 Comments


vera.degens
Jan 24, 2023

Tegen de woelmuizen: lookbollen planten . Ze houden niet van de geur😋 Heb ik ergens gelezen.🤔

Like
unjardinvert
unjardinvert
Jan 24, 2023
Replying to

Misschien dat daarom die ene het heeft overleefd, die staat naast bieslook, ook een Allium. Voor komend seizoen is er olifantenlook in groei, die wil ik graag overal tussen de vaste planten zetten 😊 Hopelijk een grote oogst, dan kunnen er ook wat naar jou als je wil.

Like
bottom of page