top of page
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4782.jpg

Un jardin vert

Zoektocht naar ecologisch leven in Frankrijk

  • Foto van schrijverunjardinvert

Zoet


Het was al een tijdje aan het pruttelen, maar de knoop is eindelijk doorgehakt. Ik ga op imker cursus! Ik heb lang getwijfeld, het houden van gedomesticeerde bijen lijkt namelijk ook wel negatieve kanten te hebben. Met de enorme insectensterfte die aan de gang is (40% van de insecten zou met uitsterven bedreigt zijn), zou je denken dat het houden van bijen een mooie bijdrage is aan de natuur, maar zo simpel is het niet. De insectenpopulatie gaat enorm achteruit door verschillende redenen zoals te weinig voedsel, gebruik van pesticiden, verlies aan diversiteit en lichtvervuiling. Die achteruitgang van de insecten heeft gevolgen voor het hele ecosysteem, want de insecten dienen als voedsel voor vogels en egels, die op hun beurt weer als voedsel dienen enzoverder. Honingbijen kunnen een goede aanvulling zijn op wilde insecten voor het bestuiven van planten, maar ze zijn ook concurrentie voor andere nectarzoekers. In Frankrijk leven er bijna duizend wilde bijensoorten, die we zoveel mogelijk willen beschermen, bijna 10% is met uitsterven bedreigd. Alhoewel alle bijen problemen ervaren, zijn het vooral kieskeurige bijen die in de problemen komen. Honingbijen, maar ook verschillende soorten wilde bijen, halen nectar uit alle bloemen die ze vinden, ze zijn niet gebonden aan één specifieke plant. Sommige bijen zijn echter gebonden aan een specifieke drachtplant, als deze plant dan verdwijnt of de concurrentie is groot, dan kan deze bij verhongeren. Helaas lijkt er nog weinig kennis te zijn over wilde bijen en hun specifieke drachtplanten. Sommige mensen denken misschien dat we die insecten best wel kunnen missen, maar niets is minder waar. Zonder hen komt ook ons eigen leven in gevaar. Marla Spivak legt het mooi uit in haar Ted talk.



Bij het houden van honingbijen lijkt het mij dan ook belangrijk om vooral voldoende voedsel te voorzien. In de Auvergne zag ik veel bloeiende wilde bermen en hagen, maar ook op ons eigen terrein zullen we proberen een grote diversiteit te voorzien. Zo hopen we voldoende eten voor onze eigen bijen, de wilde bijen en de andere insecten te bieden. Ik ben me alvast beginnen voorbereiden! Ik kon me niet bedwingen bij De Nieuwe Tuin, want volgend jaar stoppen ze helaas.



De cursus die ik ga volgen is een cursus natuurlijk imkeren, die hopelijk een meer holistische en ecologische visie heeft op het houden van bijen. Want ook in de imker wereld komen er meer kritische stemmen over het houden van bijen. Het natuurlijk imkeren richt zich vooral op het bijvriendelijk houden van een bijenvolk. Wat dit juist inhoudt, moet ik nog ontdekken. Eerlijk hoop ik vooral niet gillend weg te lopen bij de eerste ontmoeting met de bijen want ik ben een echte leek op bijengebied. Het is gelukkig een beginnerscursus. En hopelijk het begin van een nieuw hoofdstuk in ons Frankrijk avontuur. Het bijen houden, het oogsten van honing en het verzorgen van de kasten lijkt me leuk, maar helemaal hou ik van het gezoem in de tuin en het bewonderen van hun bezigheden. Uitkijken naar de eerste les dus!

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page