De wereld van de honingbij is ongelooflijk fascinerend, die van de wilde bijen ook natuurlijk, maar daar gaat de imkercursus niet over. Imkeren leek in het begin een mooie aanvulling op ons Franse project: goed voor de bestuiving en een stapje verder in zelfvoorzienendheid. Maar hoe verder de lessen vorderen, hoe meer ik betoverd geraak. Natuurlijk imkeren gaat uit van respect voor de bij en haar natuurlijke gedrag. En net dat gedrag is zo interessant, hoe een volk van wel 60 duizend bijen zo'n uitgekiende organisatie heeft. Zo doen bijen een grappig dansje voor de andere bijen als ze de weg willen wijzen naar een plek met veel lekkers. Zoals in dit filmpje wordt uitgelegd:
Natuurlijk imkeren is geen keurslijf van strenge regels, maar meer een visie op het houden van bijen. Een visie waar je zelf nog accenten kan inleggen. Wel staat de bij centraal (en niet de imker of de opbrengst) en wordt er zo weinig mogelijk ingegrepen in het natuurlijke levensproces van de bijen.
Belangrijk in natuurlijk imkeren en mooi aansluitend bij permacultuur, is dat overvloed gedeeld wordt. Bijen houden de meeste honing zelf, zodat ze een goede reserve hebben om te overwinteren. Als ze meer hebben verzameld dan ze nodig hebben, kan er geoogst worden. Dat zorgt voor minder opbrengst dan in de traditionele imkerij (zo'n 20kg tov wel 50kg), maar past wel beter bij onze visie. Plus 20kg lijkt mij nog steeds veel!
Door de bijen leer ik bij over planten, zo leerde ik dat bijen niet graag vliegen op perenbloesem omdat de nectar te verdund is, en door de planten leer ik over bijen en insecten, zo zijn sommige planten echte bijenlokkers en andere juist weer niet. Als permaculturist wil je bijen in insecten lokken voor de bestuiving en voor de diversiteit te verhogen, maar als imker moet je ook zorgen voor voldoende drachtplanten het hele seizoen door. Dat betekent terug naar de ontwerptafel en alle aanplant terug onder de loop nemen. Niet enkel voldoende voedsel voor ons, maar ook genoeg eten voor de bijtjes.
Ik heb al helemaal zin in mijn eerste eigen bijenvolk, heerlijk zoemend achterin de tuin. Ik begon dan ook al met het verzamelen van imkermateriaal, zodat ik hopelijk volgend voorjaar een volk kan verwelkomen. Wel nog eerst een imker(vereniging) vinden in de buurt die mij een volkje wil geven of verkopen. Tijd voor mijn beste Frans boven te halen en contacten te leggen met Franse imkers dus :-).
Comments