Een nieuw jaar en wat voor één, vol plannen en uitdagingen. Een jaar geleden kochten we ons huis in Frankrijk en nu zijn we in een laatste rechte lijn naar de verhuisdatum. Met toch wel wat verhuis- en organisatiestress op het laatste moment. Gaan we echt wel al die spullen meekrijgen? Vergeten we niets? Gaat de verwarming wel werken? Lukt het ons om die grote wei om te vormen tot een ecoparadijsje? Nog een week om alles vertrekkensklaar te krijgen, terwijl het to do lijstje aangroeit. En eerlijk, met een baby lukt het moeilijker om dat lijstje af te werken. Ik hou het dan maar op brainstormen over de plannen daar, want het mag dan wel januari zijn en de moestuin nog onbestaand, al enkele moestuintaakjes wil ik graag opstarten. Over timing in de moestuin bestaat er behoorlijk wat discussie, de ene zweert bij starten in december terwijl de ander pas in maart van start gaat. Als startende moestuinier hebben we allemaal wel eens te vroeg gezaaid met lange, slungelige plantjes tot gevolg die nog niet naar buiten konden wegens te koud. Laat je dus vooral niet verleiden om daar al met van start te gaan.
Zelf ga ik in januari van start met Gember, Kurkuma, zoete aardappel en chilipepers. Allemaal trage kiemers of uitlopers dus vroeg van start gaan is belangrijk. Ik probeer me nog twee weken bezig te houden met voorpret voor ik van start ga. Het kiezen van de peperrassen voor komend jaar en het uitzoeken van knolletjes in de biowinkel. Niet biologische knollen worden soms behandeld met een product om het kiemen tegen te gaan en dat is nu juist wat we niet willen. In het verleden hadden we matig succes met zoete aardappel uit de winkel, de aardappels komen van verder en zijn daarom minder aangepast aan ons klimaat. De beste oogst hadden we met het ras 'de witte van de ecohoeve', maar het gaat me niet lukken om die nog te verkrijgen voor we vertrekken dus proberen we met supermarkt aardappelen.
Gember en Kurkuma zijn geen teelten voor enorme opbrengsten, maar het is wel leuk om te doen en beide worden decoratieve, groene planten. En wat is nu leuker dan een zelfgeteelde gemberthee drinken? Voor het kiemen van de knollen voorzie een bakje met luchtige, vochtige aarde waar de knolletjes bovenop komen te liggen. De aarde moet vochtig blijven, maar niet nat, dan gaan de knollen rotten. Het bakje staat best op kamertemperatuur in het licht. Laat je niet afschrikken als er niets gebeurt, het kan wel enkele weken duren voor de knollen in actie schieten. Wanneer de knollen uitlopers met blaadjes krijgen, kunnen de knollen worden verplant in hun uiteindelijke plaats. De knollen komen dan wel onder de aarde. Ik zette deze vorige keer in een pot op een droge, zonnige plaats. Voor mij was dit in huis omdat de tuin te schaduwrijk was, maar een warm plekje op het terras of in de serre lijkt mij beter. Gezien het tropische planten zijn, lijkt teelt in volle grond minder ideaal, maar ik heb het nog niet geprobeerd. Vorige keer heb ik geoogst voor de start van de vorst, maar deze keer wil ik proberen de plant te laten overwinteren en steeds maar een beetje te oogsten.
De tijd die ik buiten doorbreng is momenteel beperkt, dus geen afsluiter foto. Hopelijk vanaf volgende week wel weer! Maar kijk vooral zelf rond. Door het warme weer komen de Hazelaars al in bloei en op sommige plekken komen al krokussen boven de grond piepen. Vroeg, en misschien geen positieve evolutie, maar we kunnen er maar van genieten.
Comments